İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Suriye’de yeni göç krizi riski olduğunu belirtti

“`html

T24 Dış Haberler

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Suriye’de yeni bir göç krizi ihtimali üzerinde durdu.

Mısır’ın Kahire şehrinde, Gazze’ye yönelik insani yardımları artırmak amacıyla düzenlenen Bakanlar Konferansı’na katılan Tajani, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tajani, konferans çerçevesinde Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Lübnan, zaten bir milyondan fazla Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Burada tehdit, uzun süren bir iç savaşın sonucunda yeni bir göç dalgasının ortaya çıkmasıdır. Bu durum Lübnan’ı doğrudan etkileyebilir, ancak Avrupa’yı da tehlikeye atabilir, geçmişteki iç savaşlarda gördüğümüz gibi.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Suriye’deki İtalyan konsolosluklarının, ülkede bulunan İtalyanların Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım konvoyuyla Halep’ten güvenli bir şekilde ayrılmalarını sağlamak için aktif bir şekilde çalıştığını belirtti.

Orta Doğu’daki barışın, İtalya’nın önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Tajani, ülkesinin BM organlarıyla birlikte mart ayında başlattığı “Gazze için Gıda” projesi kapsamında Gazze Şeridi’ne 50 tondan fazla insani yardım ulaştırdıklarını açıkladı. (AA)

Halep’te güncel durum

Mart 2020’de Rusya ve Türkiye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bir ateşkes anlaşması yapmış ve iki ülkenin askeri güçlerinin bölgede ortak devriyeler yapacağına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Mevcut durumda bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait birçok gözlem noktası bulunuyor.

Bölgedeki silahlı gruplar ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanmakta. Gelen bilgiler, bu grupların ilk 48 saatte 20 kilometre kadar bir mesafe katettiğini gösteriyor. 29 Kasım tarihinde HTŞ liderliğindeki silahlı grupların Halep’in merkezine kadar ulaştığı bildirilmektedir. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hem silahlı gruplar hem de Suriye ordusundan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gözlemevi verilerine göre, bu süreçte 120’den fazla HTŞ militanı ve yaklaşık 20 SMO üyesi yaşamını yitirirken, Suriye ordusundan ise 60’tan fazla kayıp olduğu bildirilmektedir.

Türkiye temkinli, ancak Şam’a dikkat çekiyor

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın, silahlı grupların eylemlerini “Suriye’nin egemenliğine bir ihlal” olarak nitelendirdiğini belirtti. Peskov, “Suriyeli yetkililerin bölgedeki duruma bir an önce düzen getirmelerini ve anayasal düzeni yeniden sağlamalarını bekliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “İdlib’e yönelik son dönemdeki saldırılara” dikkat çekerek, “bu çatışmaların bölgedeki gerginliği istenmeyen bir biçimde artırdığına” işaret etti. “Yeni ve daha büyük istikrarsızlıkların önlenmesi ve sivil halkın zarar görmemesi, Türkiye açısından büyük bir öneme sahiptir” ifadesini kullanan Keçeli, “Gelişmeleri, Suriye’nin toprak bütünlüğüne verdiğimiz önem ve terörle mücadele perspektifinde çok dikkatli bir şekilde izlemekteyiz” diye ekledi.

Kritik M5 karayolu tehdit altında

Resmi kaynaklara göre, silahlı gruplar Halep ile Şam arasında kritik bir ulaşım yolu olan M5 karayolunun bir kısmını kontrol altına aldı. M5 karayolu, Suriye’nin Ürdün sınırından başlayarak Halep’e kadar uzanan bir güzergâh olup, ülke içindeki dört büyük kenti, Şam, Humus, Hama ve Halep’i birbirine bağlıyor. Savaş öncesinde, Suriye’nin ekonomik açıdan en önemli yollarından biri olan M5’in günlük ticaret hacminin 25 milyon dolara ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu yol, Suriye’nin doğusuyla kuzeyinden buğday ve pamuk gibi ürünlerin taşınmasında hayati bir rol oynamaktadır. Ayrıca, Ürdün, Suudi Arabistan ve Türkiye ile ticaret bu güzergâh üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Bölgedeki güç dengeleri

Suriye, Rusya ve İran; yeni bir saldırı dalgasının HTŞ’ye bağlı grupların Halep üzerindeki kontrolü tamamen ele geçirmesine yol açabileceğinden endişeli.

İran Devrim Muhafızları’nın önemli isimlerinden Kioumar Pourashemi’nin Halep’teki çatışmaların başlamasıyla beraber öldüğü bildirildi. Rus hava saldırıları özellikle Suriye ordusunun stratejik akaryakıt üssünün bulunduğu Han Al-Asal bölgesinde yoğunlaşmış durumda.

Şam yönetimi, Rusya tarafından eğitilen ve daha önce “Kaplan Kuvvetleri” olarak bilinen 25. Özel Kuvvetler Tümeni’ni bölgeye konuşlandırdı. Burada, Filistin Kudüs Tugayı ile birlikte Rus yapımı modern T-90 ve T-72 tanklarının da yer aldığı 4. Suriye Tümeni bulunuyor.

İdlib bölgesinin kontrolünü elinde tutan ve eski adı El-Nusra Cephesi olan HTŞ, kendilerini cihatçı olarak tanımlamaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından “terör örgütleri” listesine alınmıştır. Türkiye de bu grubu terör örgütü olarak kabul etmektedir.

Türkiye-Suriye ilişkileri normalleşiyor mu?

Yaşanan saldırılar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme çabalarının hızlandığı bir süreçte gündeme geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme arzusunu dile getirdi.

Erdoğan son olarak Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a yapmış olduğu ziyaretlerin ardından uçakta gazetecilere şu açıklamaları yaptı: “Esad ile görüşme umudum devam ediyor. Çünkü Türkiye ile Suriye arasındaki terör unsurlarının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu tarafa giden yolda adil ve kalıcı bir barış sağlanmalıdır. Normalleşme konusunda Suriye tarafına el uzatarak, bölge topraklarında barış ve huzurun kapılarını açmayı hedefliyoruz.”

Rusya ve Türkiye arasında bir gerginlik mi var?

Kremlin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Astana22 toplantısında Türkiye’ye “işgalci güç” dedi. Rusya, kendi güçleri ve İran güçleri dışındaki tüm askeri varlıkları “işgalci” olarak nitelendiriyor; ancak Astana ortaklığı Moskova’nın Ankara’yı bu şekilde açıkça tanımlamasını engelliyor.


NAMIK DURUKAN YAZDI

PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk ediyor: Tel Rıfat’ın ardından Menbiç’ten de çekiliyorlar

Kuzeybatı Suriye’de yoğun çatışmalar: Batı Halep’e yönelik kapsamlı bombardıman

HTŞ öncülüğündeki gruplar şehre yeniden yaklaşıyor; Halep’e 5 kilometre kadar yaklaşıldı

HTŞ öncülüğündeki gruplar Halep’in dış bölgelerine girmeye başladı, şehir merkezine ilerliyor: Şam-Halep karayolu da kapsamlarına alındı

Rus hava kuvvetleri Halep’i hedef alıyor: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki hava alanına saldırı hazırlığı içerisinde

İdlib tamamen HTŞ’nın denetimine geçti, yön Hama: Gruplar kente giriş yapmaya başladı

SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesinde saldırı başlattı; PYD/DSG mevzileri saldırıya uğruyor

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi: “Sıradaki hedef Münbiç” iddiası

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir