T24 Dış Haberler
Sudan hükümeti, Türkiye’nin Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında arabuluculuk yapma teklifine olumlu yanıt verdi. Türkiye’nin bu teklifi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran’ın Sudan ziyareti sırasında ilettiği belirtildi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Sudan’ın bu adımı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek Türk heyetinin ziyaretini “başarılı” olarak niteledi.
Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan’ın, ülkedeki çatışmaları sonlandırmak amacıyla Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul ettiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, El-Burhan ile gerçekleştirdiği 13 Aralık’taki telefon görüşmesinde Sudan yönetimi ile BAE arasında arabuluculuk yapma önerisinde bulunduğu hatırlatıldı. BAE, Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağlamakla suçlanıyor.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf ve Sudan Maliye ve Ekonomik Planlama Bakanı Cibril İbrahim ile Port Sudan’da görüştü.
Duran, muhataplarıyla Türkiye’nin Sudan’daki sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesine katkı sağlayabileceğini ve teknik, insani yardım konularında istişarelerde bulunduğunu aktardı. Port Sudan’da faaliyet gösteren Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği’nin yanı sıra Sudan’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ofisinin kurulması ve Ziraat Katılım Bankası şubesinin açılması da görüşme gündemindeydi.
Türkiye, diyalog önerilerini içeren belge sunacak
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Sudan’ın birliği, toprak bütünlüğü, egemenliği ve istikrarına büyük önem verdiğini belirterek, Türkiye’nin, insani trajenin sona ermesi için katkı sağlamaya hazır olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Duran’ın Sudan hükümetine diyalog önerilerini içeren bir belge sunacağı ve bu belgenin daha sonra BAE ile paylaşılacağı ifade edildi.
Duran’ın Sudan ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ordusu komutanı ve Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan’a Sudan ile BAE arasında arabuluculuk teklifinin ardından gerçekleşti.
Türkiye’nin Somali-Etiyopya krizinde arabuluculuk rolü
Afrika Boynuzu komşuları Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşmazlıkta Türkiye, önemli bir arabuluculuk rolü üstlenmişti. Türkiye, Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasında sıcak çatışmaya dönme riski olan ihtilafın çözümünde devreye girmişti. Her iki ülkeyle de yakın ilişkileri olan Türkiye, Etiyopya’nın resmi talebi üzerine Ankara Süreci adı verilen arabuluculuğa başlamıştı.
İki ülke arasındaki kriz, Etiyopya’nın Somali’den 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan Somaliland ile denize ulaşım ve liman kullanımını içeren 50 yıllık anlaşmayı imzalamasıyla başlamıştı. Bu gelişme Somali’de büyük tepki uyandırmış ve Etiyopya ile Somali arasındaki gerilimi artırmıştı.
Somali ile Etiyopya arasında kabul edilen Ankara Bildirisi, anlaşmazlığın çözümünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bildiri, tarafların taahhütlerin yorumlanması ve uygulanmasına ilişkin herhangi bir görüş ayrılığını Türkiye’nin desteğiyle barışçıl bir şekilde çözme taahhüdünü içeriyor.