2024’te Bilim İnsanlarını Hayrete Düşüren 7 Arkeolojik Keşif (İşin İçinde Yapay Zekâ da Var!)

2024 Yılının Arkeolojik Keşifleri ve Detayları

Peki 2024 yılının keşifleri arasında hangi sürprizler var? Hangi bölgeler veya uygarlıklar gün ışığına çıkarıldı?

Gelin, birlikte göz atalım.

Arkeolojide, tarihi kalıntıları ortaya çıkarmak için kullanılan lidar tarama (lazer) teknolojisi sayesinde birçok bölge keşfedildi.

Lidar taramasıyla terk edilmiş tapınaklar, gizlenmiş veya kaybolmuş şehirler ve eski yerleşim yerleri bulunabiliyor. 2024 yılında, arkeologlar lidar teknolojisi sayesinde eski medeniyetlere ait kaybolmuş izlere ulaştılar.

Örneğin Meksika’nın Campeche bölgesindeki eski Maya yerleşimlerinden, Pasifik adalarındaki Tonga’da kaybolmuş kalıntılara ve Ekvador Amazon yağmur ormanlarındaki antik bahçelere ve yollara ait izlere ulaşıldı.

Mısır’da muska ve mezar gibi birçok kalıntı keşfedildi.

Güney Mısır ve Nil Deltası’ndaki kazılar, toplamda 96 yeni mezarın açığa çıkmasını sağladı. Bu mezarların içinden çıkan çeşitli sikkeler, altın muska ve olağanüstü çömlekler, Mısır’ın eski dönemleri hakkında yeni bilgiler verdi.

Diğer bir ilginç keşif ise Nil Nehri’nin kayıp bir kolu. Bu eski kol, Giza’daki piramitlerin inşasında taş taşımak için kullanılmıştı.

Ürdün’deki Petra’dan gelen en dikkat çekici keşif.

Bu meşhur çöl kentinde, kırmızı kum taşı kayalara işlenmiş detaylı yapılarıyla bilinen bir hazinenin hemen altındaki mezarın içinde, 12 antik iskelet bulundu. Arkeologlar bu keşfin, kayıp Nebati halkının sırlarını açığa çıkarmak için önemli bir anahtar olduğunu belirtti.

Yapay zekâ, Vezüv’ün yaktığı parşömenleri çözdü.

Vezüv patlamasının ardından ortaya çıkan kaybolmuş yazılı eserler, yapay zekâ sayesinde incelendi. 2024 yılında, yıllar öncesine ait kömürleşmiş papirüs parşömenlerini okuyabilen bir sistem geliştirildi.

Bu sayede Pompeii’ye yaklaşık 16 km uzaklıktaki eski Herculaneum kasabasındaki kömürleşmiş papirüs parşömenlerinin detayları çözüldü.

2024 yılında bulunan en eski eyer.

2024 yılında, Çin’in Taklamakan Çölü’nün kenarındaki Yanghai mezarlığında bir kadının mezarından çıkarılan birbirine dikilmiş ve samanla doldurulmuş eyer, tarih kitaplarını değiştirecek türden.

Eski Maya mezarlarından çıkarılan yeşim maskesi.

Orta Amerika’daki kazılarda çıkarılan bir yeşim maskesi, arkeologlara Maya halkının ölümden sonraki yaşam inancını açığa çıkardı. Ayrıca maskeyle birlikte bulunan altın takılar ve eski taş tabletler, Maya uygarlığının gizemlerini aydınlatmaya yardımcı oldu.

Stonehenge’in etrafındaki ilginç yapılar.

Stonehenge çevresindeki ilginç yapıların keşfi, 2024 yılının en öne çıkan arkeolojik bulgularından biriydi. Arkeologlar, Stonehenge’in etrafında yeni yapılar ve hatta bir sunağın kalıntılarını ortaya çıkardılar.

Bu keşifler, İngiltere’de bulunan Stonehenge anıtının sırlarını biraz daha aydınlattı.

2024 yılına ait arkeolojik keşiflerin detayları böyleydi. Gelecek, 2025 yılında bizleri nelerin beklediğini gösterecek acaba?

Kaynak: National Geographic

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir